Zapadni Balkan zbog finansija zaostaje za EU

Zapadni Balkan zbog finansija zaostaje za EU

Italijanski institut za međunarodne odnose (IAI) rekao je da Zapadni Balkan neizbežno zaostaje za ostatkom jugoistočne Evrope jer Evropska unija svojim državama članicama u regionu pruža veću finansijsku pomoć.

Prema beogradskoj novinskoj agenciji Beta, u izveštaju IAI navodi se da će Grčka u narednih sedam godina dobiti 5.700 evra po stanovniku iz fondova EU kako bi se oporavila od pandemije koronavirusa, dok će zemlje zapadnog Balkana dobiti 500 evra po stanovniku. Slovenija, Hrvatska i Bugarska zajedno imaju manje od 18 miliona stanovnika na zapadnom Balkanu, ali će te tri države članice EU dobiti više od šest puta veću novčanu pomoć od regiona.

Finansijski instrument EU IPA III obezbediće oko devet milijardi evra bespovratnih sredstava za zapadni Balkan do 2027. godine, dok će Rumunija imati na raspolaganju gotovo 70 milijardi bespovratnih sredstava, a Bugarska nešto manje od 30 milijardi, navodi se u izveštaju.

Izveštaj je upozorio da će „socijalni i ekonomski zid“ između zapadnog Balkana i susednih država članica EU i dalje rasti u dogledno vreme, dodajući da su niski prihodi i nedovoljan ekonomski napredak razlog zašto su uslovi povoljni za autoritarne političke lidere i pljačka nacionalnog bogatstva još uvek postoji u regionu. / ibna