Zaratili Akinci i Ankara

Zaratili Akinci i Ankara

Ankara je na najgori mogući način kritikovala lidera kiparskih Turaka Mustafu Akincija nakon njegovih izjava da se plaši aneksije Severnog Kipra od strane Turske.

U intervjuu britanskom listu The Guardian, Akinci je rekao da je “ponovno ujedinjenje ostrva u saveznu državu jedino održivo rešenje”. Naglasio je da je scenario aneksije pseudo države kiparskih Turaka od strane Ankare – „užasan“.

Ono što je naljutilo Tursku još više, jesu izjave lidera kiparskih Turaka o pitanju Hataya. “Neću postati drugi Tayfur Sokmen”, rekao je, pozivajući se na premijera i jedinog predsednika privremene Republike Hatay, koja se nekoliko meseci nakon osnivanja, pridružila Turskoj 1939. godine, nakon što se otcepila od francuskog uticaja. To je činjenica koju sirijski režim nije u potpunosti prihvatio ni danas.

Akincijevi komentari izazvali su ogorčenje turske Vlade. “Nikada nisam radio sa političkim zvaničnikom nepoštenim kao Akinci”, rekao je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu. „Razgovaramo o rešenju kiparskog problema, rotirajućem predsedništvu, a on postavlja pitanje aneksije koja nije na našem dnevnom redu. Tursku koristi u izborne svrhe“, dodao je tokom konferencije za štampu u Ankari.

Vođa Stranke nacionalističke akcije (MHP) Devlet Bahceli zatražio je Akincijevu ostavku i tvrdio da je „vezao kiparske Turke u planove kiparskih Grka kako bi ih pokorio, okrenuo leđa turskom narodu i Turskoj , kad bi im trebao zahvaliti“.

Kabinet turskog predsednika je već demantovao Akincijeve izjave, rekavši da će mu “turski narod održati lekciju” na izborima za predsednika pseudodržave kiparskih Turaka, koji će biti održani krajem aprila.

U oktobru je Akinci već izazvao bes Ankare zbog kritikovanja turske agresije na severu Sirije. “Prešao je liniju”, rekao je Recep Tayyip Erdogan u to vreme.

Napetost u rusko-turskim odnosima za Idlib. Još 5 turskih vojnika je ubijeno

Pet turskih vojnika je ubijeno, a još petorica su ranjena artiljerijskom vatrom sirijske vladine vojske u napadu na tursku vojnu bazu u oblasti Taftanaz na severozapadu Sirije u Idlibu. Prošle nedelje, osam turskih vojnika poginulo je u vatri sirijske vojske. Recep Tayyip Erdogan prošle srede je dao Assadu ultimatum da se povuče iz Idliba, ali sirijske snage nastavljaju da napreduju.

Erdogan je imao vanredni sastanak sa turskim ministrom odbrane Hulusi Akarom, dok se portparol Kabineta turskog predsednika Ibrahim Kalin sastao s ruskim zvaničnicima koji su u Ankari od subote, koji nisu pokazali nikakve reakcije na sastancima sa turskim kolegama.

Ova dva incidenta sa 13 stradalih turskih vojnika označavaju jedan od najozbiljnijih sukoba između turskih i sirijskih trupa u devet godina rata u Siriji, sa izuzetkom obaranja ruskog ratnog aviona od strane turskog F16. Ankara podržava gerilce koji se bore protiv Assada a koji su sada pod opsadom u Idlibu./ibna