NaslovnicaZabavaŽarko Laušević: Biografija jednog glumca

Žarko Laušević: Biografija jednog glumca

Objavljeno:

Žarko Laušević, pozorišni, filmski i televizijski glumac, član Jugoslovenskog dramskog pozorišta od 1982. do 1994. godine, preminuo je danas u Beogradu.

Autorka: Vesne Lalić

Rođen je 19. januara 1960. godine na Cetinju. Diplomirao je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu 1982. i iste godine postao član Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Prvu ulogu u JDP-u ostvario je 1981. godine u predstavi Raskršće. Na matičnoj sceni ostvario je uloge u brojnim predstavama među kojima su Hrvatski Faust, Muke po Živojinu, Kolubarska bitka, Baal, Valjevska bolnica, Pozorišne iluzije, Lažni car Šćepan mali

Nastupao je na brojnim beogradskim i jugoslovenskim scenama u predstavama kao što su Gorski vijenac, Romeo i Đulijeta, Original falsifikata, Mala, Čaruga, Mačka na usijanom limenom krovu, Čekajući Godoa, Staklena menažerija, Sveti Sava, Kanjoš Macedonović

Igrao je u preko trideset filmskih ostvarenja među kojima su Igmanski marš, Jagode u grlu, Lepota poroka, Šmeker, Dogodilo se na današnji dan, Oficir s ružom, Oktobarfest, Braća po materi, Original falsifikata, Crni bombarder, Bolje od bekstva, Nož, Smrdljiva bajka, Leto kada sam naučila da letim… Poslednji put, publici se poklonio na premijeri filma Heroji Halijarda u oktobru ove godine.

Značajne uloge ostvario je u televizijskim serijama Sivi dom, Vuk Karadžić, Zaboravljeni, Senke nad Balkanom, Koreni, Vreme zla, Državni službenik, Kalkanski krugovi

Dobitnik je više uglednih nagrada za svoja pozorišna i filmska ostvarenja. Za ulogu u predstavi Kanjoš Macedonović dobio je Nagradu „Grad teatar” u Budvi i Nagradu „Zoran Radmilović”, Sterijinu nagradu donela mu je uloga u predstavi Sveti Sava.

Za ulogu u filmu Oficir s ružom nagrađen je Zlatnom arenom u Puli i Nagradom Car Konstantin u Nišu. Na festivalu u Nišu dobio je još dve nagrade Car Konstantin, za uloge u filmovima Dogodilo se na današnji dan i Oktobarfest, a naznačajniju nagradu Festivala, gran-pri Naisa dobija za filmove Bolje od bekstva i Smrdljiva bajka.

Žarko Laušević je objavio knjige „Godina prođe, dan nikad“, „Druga knjiga“, „Sve prođe, pa i doživotna“, „Padre, idiote“.

Datum i vreme komemoracije i sahrane biće naknadno objavljeni.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije objave