Zategnuti odnosi grčke vlade i SIRIZE zbog oslobađanja „Mister Energe“

Zategnuti odnosi grčke vlade i SIRIZE zbog oslobađanja „Mister Energe“

Odluka petočlanog Apelacionog suda Grčke da oslobodi preduzetnika Aristidisa Florosa, koji je osuđen na 21 godinu zatvora, izazvala je političku oluju u ovoj zemlji.

On je učesnik skandala Energa Hellas Power, koji je osuđen za pranje novca preko offshore računa i pronevere javnih sredstava. Floros je pušten iz zdravstvenih razloga, ali je utvrđeno da su sertifikati koje je podnio falsifikovani. Istovremeno, osuda za podsticanje na pokušaj ubistva poznatog advokata, u slučaju koji podsjeća na policijski triler, još dublje opterećuje njegov slučaj.

Vlada odbacuje svu odgovornost na SIRIZU

Vlada Nove demokratije tumači odluku o puštanju na slobodu, kao rezultat novih krivičnih odredbi “koje je SIRIZA izglasala neposredno pred izbore”, uz obavezivanje da će “sve problematične članove novog Krivičnog zakonika” promeniti u narednih nekoliko dana.

SIRIZA: Nećak i direktor kabineta premijera bio je Florosov saradnik

SIRIZA govori o “neopravdanim i zabavnim navodima”, uz oštre kritike prema ND i K. Mitsotakisu, tvrdeći da je direktor kabineta premijera i nećak premijera bio advokat koji je radio na offshore računima porodice Floros u vreme skandala Energa.

Glavna opoziciona stranka naglašava da nije bio pozvan na odgovornost za lažne potvrde, dok je osigurao obustavu izvršenja kazne za slučaj u vezi sa advokatom, mnogo pre nego što je novi Krivični zakon stupio na snagu. Istovremeno se naglašava da je predlog tužioca Suda bio da se zahtev za puštanje na slobodu odbije.

Novi krivični zakoni bili su predmet sukoba u posljednjih nekoliko meseci, s tim što je ND optuživala SIRIZU da je, između ostalog, pokušala doneti lakše kazne za teška krivična dela. S druge strane, SIRIZA govori o dugoročnoj procesu u kojem su učestvovali kvalifikovani pravnici i naučnici, te ističe da je neophodna racionalizacija i modernizacija Krivičnog zakonika./ibna