Zatvorena vrata Banja Luka Festa

Zatvorena vrata Banja Luka Festa

Koncertom multimedijalnog umetnika Rade Šerbedžije, u Banja Luci je u subotu uveče završen Banja Luka Fest, jedan od većih događaja koji su u glavnom gradu Republike Srpske održani nakon popuštanja korona mera.

Za pet dana festivala pozornicom na tvrđavi Kastel prošli su umetnici raznih profila, ali je za sve njih jedno bilo zajedničko – Banja Luka je za svakog od njih imala dovoljno publike da napuni planirani prostor.

Čast da otvori festival pripala je violinisti Stefanu Milenkoviću, drugo veče su publiku u neka druga vremena odveli Zvonko Bogdan i orkestar tamburica dok je treće festivalsko veče bilo rezervisano za sevdalinke u izvođenju Amire Medunjanin.

Četvrte večeri festivala, publici se predstavila Mariza, umetnica svetskog glasa, koja je Banjalučane upoznala sa portugalskom fado muzikom. Interesantno je da su prisutni, iako većina njih nije razumela ni reč od onoga što Mariza peva, reagovala na ovu vrstu muzike što znači da je, i pored jezičke barijere, umetnica uspela da prenese emociju.

 

Glumačka zvezda, pesnik i pevač, Rade Šerbedžija, koji je nastupio poslednje večeri festivala, nije nepoznat banjalučkoj publici i svaki njegov koncert izuzetno je dobro posećen. U svetu poznatiji kao ruski negativac iz filmova Snatch i The Saint, u regionu privlači pažnju koncertima koji nikog ne ostavljaju ravnodušnim.

Festival je pokazao i koliko je građanima Banja Luke dosta mera protiv korone i da su jedva dočekali da se bar malo osećaju kao u neka vremena kada se o virusu nije ni razmišljalo.