Završen 25. Sarajevo Film Festival

Završen 25. Sarajevo Film Festival

Sarajevo Film Festival (SFF) sinoć je na ceremoniji dodele nagrada zatvorio vrata. Najbolji film 25. SFF-a je “Vodi me negde gdje je lepo” BiH-holandske režiserke Ene Sendijarević. Njoj je na ceremoniji dodeljena glavna nagrada “Srce Sarajeva”. Takvu odluku je doneo žiri kojim je predsedavao švedski filmski umetnik Ruben Ostlund.

Film je imao svoju svetsku premijeru na filmskom festivalu u Roterdamu gde je osvojio glavnu nagradu.

Srce Sarajeva za najboljeg režisera uručeno je turskom autoru Eminu Alperu za film “Tri sestre”. Žiri je odlučio da je najbolja glumica 25. SFF-a bila Irina Jambonas za svoj nastup u filmu “Rounds”, dok je najbolji glumac ovogodišnjeg festivalskog izdanja Levan Gelbakhiani za ulogu koju je igrao u filmu “I tada smo plesali”.

Najbolji dokumentarac 25. SFF-a bio je “Kada su rasle japanske jabuke” Azerbejdžanca Hilala Badarova.

Pored švedskog filmskog reditelja i scenarista, najbolje filmove u takmičarskom programu birali su Bero Beier, direktor Međunarodnog filmskog festivala u Roterdamu, Funa Maduka, direktorica Međunarodnog originalnog filma na Netflixu, srpska glumica Jovana Stojiljković i makedonska filmska rediteljka Teona Strugar -Mitevska.

Rekordni broj od 270 filmova u 18 različitih kategorija i koji predstavljaju 56 zemalja prikazan je tokom Sarajevo Film Festivala. Šezdeset i osam filmova imalo je svoju svetsku, a dvanaest međunarodnu premijeru.

Pedeset tri filma takmičila su se za nagradu „Srce Sarajeva“. Glumci Tim Roth i Isabelle Huppert, te reditelji Pavel Pavlikovski i Alejandro Gonzalez Inarritu nagrađeni su “Počasnim srcem Sarajeva”

Najbolja ostvarenja ovogodišnjeg festivala biće ponovo prikazana danas kada će se SFF i zvanično završiti./ibna