Zeman: Izvinjavam se zbog bombardovanja Jugoslavije

Zeman: Izvinjavam se zbog bombardovanja Jugoslavije

Predsednik Srbije, koji boravi u dvodnevnoj poseti Češkoj gde se nakon sastanka sa predsednikom Češke Milošem Zemanom obratio novinrima.

Na početku preskonferencije govorio je češki predsednik Miloš Zeman, rekavši da je Srbija tradicionalni prijatelj Češke, koja je tokom istorije izdana.

„Srbija nam je izrazila podršku i mi smo je bombardovali. Odmah da kažem da se izvinjavam zbog bombardovanja SRJ. To je bila greška. Kao čovek, zamolio bih srpski narod da nam oprosti. Sve to mi je smetalo celo vreme”, rekao je Zeman.

Kako je objasnio, Češka je u to vreme bila mlada članica NATO-a i tražila je način da spreči NATO bombardovanje, ali nije imala podršku.

„Tražili smo saglasnost i očajnički tražili da bar jedna zemlja bude protiv bombardovanja, ali ostali smo sami. Nedostajalo je hrabrosti”, rekao je Zeman.

„Eto, rekao sam to i spasio sam dušu, a sada da pređemo na ono o čemu smo razgovarali“, rekao je Zeman.

Zeman je rekao da je sa Vučićem razgovarao o uspešnom razvoju ekonomske saradnje, kao i o stavovima dve države u vezi sa međunarodnim odnosima, a posebno je istakao sposobnost Srbije da uspostavi prijateljske ili korektne odnose sa svim važnim zemljama.

Zeman je takođe pohvalio brzi napredak vakcinacije u Srbiji, što je, kako je rekao, povezano sa činjenicom da je Srbija nabavila vakcine iz nekoliko zemalja. „Izuzetno cenim ovu posetu i rado se sećam posete Beogradu. Nadam se da ću ponovo videti taj grad pred kraj svog mandata“, rekao je Zeman.

Zbog lošeg zdravstvenog stanja predsednik Zeman je bio u invalidskim kolicima, ali je smogao snage da ustane i pozdravi Vučića izražavajući poštovanje i prijateljstvo.

Posle Zemana, medijima se obratio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, zahvalivši se Zemanu na rečima podrške i izvinjenju zbog NATO bombardovanja SRJ.

„Znam da nije popularno govoriti o tradicionalnom i iskrenom prijateljstvu, ali ono što sam danas doživeo ovde u Pragu i gostoprimstvo koje je Srbija dobila ovde, i ono što ste nam pripremili, nešto je što me duboko dirnulo“, rekao je Vučić na početku svog obraćanja.

„Reči predsednika Zemana, hrabrog čoveka sa jedinstvenim karakterom, koji se nikome ne dodvorava, mnogo mi znače … Bio sam svedok koliko je poštovan i pomalo zavidan, želim da mu se zahvalim na ovim divnim rečima koje je uputio Srbiji. Srpski narod doživljava češki narod ne kao prijateljsku, već kao bratsku naciju“, dodao je Vučić.

„Poznat sam po tome što se nikome ne dodvoravam, ne samo zato što imam 120 kilograma, već i zato što sam loše naravi … Bićemo večno zahvalni jer ovo što je češki predsednik rekao sada je nešto što niko drugi nije rekao i što zahvalnost nikada neće prestati“, istakao je predsednik Srbije, koji je najavio i Zemanovu posetu Srbiji.

Vučić je zahvalio i Zemanu na podršci Češke pristupanju Srbije EU.

„Zeman će posetiti Srbiju pre kraja godine, jer je to obećao. I obećao sam da će Srbija rešiti komplikovani imovinski problem i da ćemo Češku kuću iz 1928. ustupiti Češkoj. I očekujem ga na otvaranju“, rekao je Vučić.

Dodao je da pripadnici češke manjine uglavnom žive u Južnom Banatu i predstavljaju pravo bogatstvo Srbije i da zato želi da mogu da imaju svoju kuću koja im je pripadala i koja je oduzeta šezdesetih godina prošlog veka.

Takođe, Vučić je zahvalio Zemanu na ordenu koji mu je dodelio. „Za mene ovo znači veliku čast. Prvo sam mu dodelio medalju, što je mnogo puta zaslužio, a ono što danas nosim na reveru jakne predstavlja dodatnu obavezu za mene da se borim za srpsko-češko prijateljstvo, da radim što više. I za toimate moje obećanje“, rekao je Vučić.

Dodao je da je divno biti Srbin danas u Pragu i da Srbija nikada neće zaboraviti Zemanove reči. / ibna