Zemlje Kvinte: Masakr u Račku je izazvao NATO da interveniše na Kosovu

Zemlje Kvinte: Masakr u Račku je izazvao NATO da interveniše na Kosovu

Ambasadori Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije i Sjedinjenih Država – inače poznate i kao države Kvinte – rekli su u zajedničkoj izjavi da je „masakr u Račku na kraju podstakao saveznike NATO-a na intervenciju i prekinuo humanitarnu katastrofu“ na Kosovu.

Izjava dolazi uoči 21. godišnjice masakra u Račku, gde su srpske snage ubile 45 albanskih civila.

„Pre dvadeset i jedne godine, masakr koji se dogodio u Račku na kraju je podstakao saveznike NATO-a da intervenišu i okončaju humanitarnu katastrofu.

Radeći zajedno na izgradnji budućnosti mira, pravde i prosperiteta za sledeće generacije, poštujemo sećanje na živote koji su izgubljeni u Račku i na sve ostale koji su masakrirani na Kosovu pre dve decenije.

Vlade Kosova i Srbije moraju da obezbede da žrtve i njihove porodice imaju potpuni pristup pravdi i informacijama o sudbini njihovih najmilijih. Građani svih nacionalnosti trebali bi se osećati kao kod kuće i slobodno živjeti i raditi u miru sa svojim susedima.

Kao što se u Deklaraciji o nezavisnosti ove zemlje kaže, Kosovo je zemlja „posvećena suočavanju sa bolnom zaostavštinom nedavne prošlosti u duhu pomirenja i oproštaja. Posvećeno je zaštiti, promovisanju i poštovanju različitosti naših naroda“. Naš zajednički cilj je da kontinuirano podržavamo Kosovo na tom putu, kaže se u izjavi ambasadora zemalja Kvinte.

Masakr u Račku dogodio se 15. januara 1999. godine ./ibna