Zemlje Zapadnog Balkana u Tirani potpisale Deklaraciju o turizmu

Zemlje Zapadnog Balkana u Tirani potpisale Deklaraciju o turizmu

Na regionalnoj konferenciji koja je održana u Tirani, ministri i predstavnici šest zemalja zapadnog Balkana potpisali su „Deklaraciju iz Tirane“ u znak podrške oporavku i razvoju turizma u regionu.

Događaj označava završetak Programa za promociju i razvoj turizma koji finansira Evropska unija (RCC).

Prema rečima organizatora, Deklaracija turizam smatra ključnim sektorom za regionalni ekonomski oporavak, koordinira otvaranje i nesmetani rad lanca turizma i putovanjaa, olakšava bezbedan transport na zapadni Balkan kako bi region bio istaknut kao važno turističko odredište.

Alessandra Viezzer, zamenica šefa Jedinice za saradnju i regionalne programe Zapadnog Balkana pri Evropskoj komisiji, rekla je na web-konferenciji da EU vidi Balkan kao važnog partnera.

U saopštenju za štampu RCC objavljeno je da je samo u prvoj polovini 2020. godine zabeleženo smanjenje međunarodnog broja posetilaca za 75% u poređenju sa 2019. godinom, dok je promet dostigao 35% od 2020. To predstavlja veliki pad za zemlje Zapadnog Balkana, koji je 2019. imao 12 miliona posetilaca i profit od 7,2 milijarde evra od sektora turizma.

Na sastanku je ministarka industrije, preduzetništva i trgovine u kosovskoj vladi Rosetta Haidari izjavila da, ako se Kosovo ne smatra ravnopravnim partnerom sa ostalim zemljama u regionu, regionalne inicijative ne mogu biti uspešne.

„Ovde smo da bismo učestvovali kao ravnopravan partner, zajedno sa svim zemljama zapadnog Balkana. To kažem zato što naša zemlja do sada nije imala toliko koristi od regionalnih inicijativa. Ali sa projektom „Triple P“ u okviru RCC-a, Kosovo je imalo koristi od podrške koja se nudi razvoju kulturnog i avanturističkog turizma“, rekao je on.

Prema rečima organizatora, projekat Triple-P turizma uključuje više od 100 stručnjaka i profesionalaca i oko 60 organizacija civilnog društva u inicijativama vezanim za regionalni turizam. / ibna