Žestoka borba očekuje se od samog početka u grčkom Parlamentu

Žestoka borba očekuje se od samog početka u grčkom Parlamentu

Sa tri zakona o olakšavanju ulaganja, ukidanju izbornog sistema proporcionalne zastupljenosti, glasačkim pravima Grka u inostranstvu i drugim delom zakona o porezu, Mitsotakisova vlada će “provaliti” u parlament nakon nekoliko dana letnjih odmora.

Ne treba očekivati da će rasprava o ovim zakonima proći bez napetosti, jer je opoziciona SIRIZA već nagovestila svoj stav. To se posebno odnosi na izborni sistem koji je uspostavila Tsiprasova vlada, i tu će politička konfrontacija dostići vrhunac.

Pored toga, ovaj račun će biti drugi „udarni test“ o verovatnoći saveza ND-KINAL. S obzirom da je predsednica KINAL-a već podnela predlog za novi, poboljšani proporcionalni sistem (izborni bonus od 20 mesta ako prva stranka pređe 25% i jedno mesto za svakih dodatnih 1% do 35 mesta), ostaje da se vidi da li će premijer da ga usvoji.

Prvi pokušaj izvršen je u vezi sa univerzitetskim azilom, a Nova demokratija je odbacila KINAL-ov predlog, a samo 158 kongresmena glasalo je u korist ove odredbe.

Nakon toga uslijediće revizija ustavnosti, imenovanje rukovodstva pravosuđa, izvršenje budžeta i srednjoročna pitanja, i naravno presudno pitanje primarnih viškova. Ovo poslednje će se definitivno smatrati glavnim Mitsotakisovim prioritetom na njegovim sastancima u Berlinu, Parizu i Hagu s Merkel, Macronom i Ruteom.

Pojavljivanje u Solunu i put do konferencije o programu SIRIZA-e

U SIRIZA-inom uglu, upaljen je alarm vezi s rizikom da se ne postignu ciljevi budžetskog plana za 2020. godinu, dok sepostavljaju temelji za nastavak rada stranke i njene programske ciljeve.

Očekuje se da će i Tsipras održati sastanke u inostranstvu, jer traži da se njegova međunarodna uloga ojača. U tom kontekstu on će, prema izveštajima, imati ulogu posmatrača u radu Evropske socijalističke partije.

Politički sekretarijat stranke sastaće se u petak ili početkom sledeće nedelje, kako bi se razgovaralo o prisustvu stranke na Međunarodnom sajmu u Solunu, sa Tsiprasom, koji će prvi put u četiri godine nastupiti kao lider opozicije.

Ključna tema razgovora, međutim, biće unapređenje pozicije SIRIZA, a Centralni komitet će na kraju septembra odlučiti o načinu za postizanje ciljeva./ibna