Žestoka debata između Kosova i Srbije u UN

Žestoka debata između Kosova i Srbije u UN

Izveštaj Generalnog sekretara UN o radu UNMIK-a za period od 16. januara do 15. maja ove godine razmatran je u Savetu bezbednosti u Njujorku. Visoki srpski diplomata, Ivica Dačić, i ambasador Kosova u SAD, Vlora Citaku, ponovo su imali žestoku debatu.

Kosovski ambasador u Vašingtonu, Vlora Citaku, je još jednom zatražila okončanje mandata UNMIK-a na Kosovu, naglašavajući da nema razloga da ova misija ostane prisutna u zemlji jer je Kosovo nezavisno i sposobno da se brine o svojim unutrašnjim poslovima.

Ambasador je podsjetila na činjenicu da je pre 20 godina Savet bezbednosti UN-a usvojio Rezoluciju 1244 i stavio Kosovo pod upravu UN-a. Pohvalivši ulogu ove misije na Kosovu, ona je takođe pomenula okrutnosti srpskih snaga tokom poslednjeg rata na Kosovu.

“Nezavisnost Kosova nije proizvod secesionističkog pokreta. Njena nezavisnost je proizvod dekolonizacije”, rekla je ambasador, naglašavajući da je situacija na Kosovu u odnosu na onu od pre 20 godina veoma različita “i ne vidimo razlog da UNMIK nastavi svoju misiju na Kosovu”.

Srpski ministar je rekao da njegova zemlja želi da pronađe kompromis u vezi sa rešenjem pitanja Kosova dok je u isto vreme optužio Prištinu da nije voljna da sprovede sporazume koji su postignuti u Briselu 2013. godine.

Visoki srpski diplomata takođe je optužio Kosovo da blokira pregovore nametanjem tarifa, upozoravajući Savet bezbednosti UN-a da se “Priština sprema da napadne sever Kosova”. / ibna /