Žestoka debata u Narodnoj skupštini RS o mostu u drugoj državi

Žestoka debata u Narodnoj skupštini RS o mostu u drugoj državi

Delegati opozicije u Narodnoj skupštini Republike Srpske (RSNS) optužili su u četvrtak na sednicu srpskog člana i predsedavajućeg Predsedništva Bosne i Hercegovine za korištenje državnog pitanja za privatne interese.

Pre nekoliko dana, Predsedništvo BiH je razgovaralo o izgradnji mosta na hrvatskoj obali koji će zatvoriti slobodan pristup BiH otvorenom moru. BiH ima 24 kilometra obale na kojoj se nalazi grad Neum. Most je planiran tako da se samo neke vrste većih brodova neće moći približiti pomorskoj zoni Neuma. Ranije je hrvatska strana, čak i pre početka izgradnje, rekla da će most biti toliko visok da će brodovi mogu prići Neumu. To je bila i još uvek je jedna od spornih točaka između BiH i Hrvatske.

Tokom rasprave na sednici Predsedništva bošnjački i hrvatski članovi, Šefik Džaferović i Željko Komšić, prihvatili su zaključak da Predsedništvo mora zahtevati trenutni prekid radova. Srpski član i predsedavajući Predsedništva, Milorad Dodik, bio je protiv ovog zaključka i pokrenuo postupak takozvane “zaštita nacionalnog interesa”. Prema proceduri, dve trećine poslanika Narodne skupštine Republike Srpske moraju odobriti da je nacionalni interes srpskog naroda u BiH ugrožen zaključkom koji su prihvatila dva člana Predsjedništva. Dodik je, prema proceduri, zahtevao posebnu sednicu NSRS o ovom pitanju.

Međutim, glavni problem je bio da ubedi poslanike i građane da je most u drugoj zemlji pitanje nacionalnog interesa srpskog naroda.

U pismu poslanom poslanicima pre sednice Dodik je rekao da je RS protiv delomičnih rešenja u odnosima sa susedima, “pogotovo kada je reč o državnoj granici”, bez obzira da li je to granica na kopnu ili moru.

“Odabir samo pitanja izgradnje mosta Komarna-Pelješac, koji se nalazi na teritoriji Hrvatske, i ne uzimajućiu obzir druga pitanja kao što je granica u blizini Kostajnice, kao i pitanja granice sa Republikom Srbijom, ne doprinosi razvoj dobrosusedskih odnosa i štete Bosni i Hercegovini i njenim entitetima“, rekao je Dodik u pismu.

Dodao je da se zaključkom članova Predsedništva zahtijeva zaustavljanje projekta koji finansira EU, a koji grade China Road i Bridge Corporation i da takav potez predstavlja ponašanje koje “šteti ugledu Bosne i Hercegovine i njenim interesima”.

Međutim, opozicioni poslanici u Narodnoj skupštini RS nisu bili uvereni da je “ugled BiH i njenih entiteta” jedini razlog za Dodikovo neslaganje sa zaključkom Predsedništva. Pre svega, njegovo prijateljstvo s bivšim hrvatskim članom Predsedništva BiH i liderom Hrvatske demokratske zajednice BiH, Draganom Čovićem je dobro poznata činjenice i mnogi misle da Dodik svome prijatelju čini uslugu. Štaviše, bivši srpski član Predsedništva BiH i visoki funkcioner Dodikove stranke, Saveza nezavisnih socijaldemokrata, Nebojša Radmanović, pre više od deset godina, složio se s druga dva člana i usprotivio se izgradnji mosta, koji Dodik sada brani.

Osim toga, opozicija je optužila Dodika da će građevinska kompanija njegovog dobrog prijatelja, Slobodana Stankovića, verovatno preuzeti izgradnju puteva koji vode prema mostu.

U, na trenutke, brutalnoj i nepristojnoj raspravi, Dodik je pokušao da odbrani svoj stav, ali mnogi poslanici nisu bili na njegovoj strani.

Sjednica, za koju se smatralo da će biti kratka, trajala je do večeri a još nema znakova da će biti završena danas.