back to top
NaslovnicaZabavaŽivotna priča mlade dive narodne muzike Silvane Armenulić tužnija je od njenih...

Životna priča mlade dive narodne muzike Silvane Armenulić tužnija je od njenih pesama

Legendarna Silvana Armenulić bi sutra napunila 85 godina. Preminula je prije 48 godina, ali se uspomene na nju i njene pjesme i dalje njeguju.

„Smederevo, 10. oktobra 1976. godine. Oko 21.30 časova na magistralnom putu Beograd-Niš kod Kolara dogodila se teška saobraćajna nesreća u kojoj su život izgubili Miodrag Jašarević, šef narodnog orkestra RTB-a, popularna interpretatorka narodnih pesama Silvana Armenulić i njena sestra Mirjana Barjaktarević“. Ovako je glasila vijest o smrti po mnogima najveće zvijezde narodne muzike nekadašnje Jugoslavije.

Među pjesmama narodne muzike rijetke su one koje mogu parirati numerama „Šta će mi život bez tebe, dragi“, „Rane moje“, „Srce gori jer te voli“. Oni koji vole ovu vrstu pjesama i tuguju i raduju se uz njih, a oni koji vole „samo prave narodne note“ uvijek će navesti njeno ime – Silvana Armenulić. Postala je legenda, bilo zbog glasa, stila ili tragedije koja je prekinula njen život u 37. godini.

Udes je bio fatalan za Silvanu, a u nesreći su stradali i Miodrag Jašarević, šef narodnog orkestra RTB-a, koji je te večeri vozio, i Silvanina sestra Mirjana Barjaktarević, trudnica u šestom mjesecu.

Njena tragična smrt privukla je veliku pažnju javnosti, posebno zbog brojnih misterioznih okolnosti koje su je pratile.

Teški počeci života

Priča o njenoj mladosti započinje 18. maja 1939. godine u Doboju kad se rodila kao Zilha Barjaktarević.

Odrasla je u velikoj porodici. Njena majka je rodila trinaestoro djece, a Silvana je bila četvrto dijete, dok su četiri njene sestre i braća, nažalost, preminuli.

Već kao dijete oboljela je od tada smrtonosne difterije i samo je čudom preživjela, dok njen mlađi brat Hajrudin nije. Njihov otac nije izdržao teret te situacije, prepustivši odgoj devetoro djece majci Hajriji.

„Bili smo jedno drugom do uva i majka nas je, kad bi je pitali za naša imena, na prste nabrajala. Kako je uspijevala sve to izdržati, ne mogu shvatiti. Sve je morala mjeriti kroz taj broj devet: devet kaputa, devet obroka, devet pari cipela… Zato sam maštala o danu kad ću joj se skinuti s vrata“, pričala je Silvana kasnije.

Sa 16 godina otišla je kod tetke u Sarajevo i počela pjevati po kafanama.

„Naježim se kad uđem u kafanu“

Zilha je odabrala pjesmu, a harmonikaš Ismet Alajbegović Šerbo primijetio je njenu talenat. Pozvao ju je u svoj orkestar. Tako je počeo Silvanin kafanski život. Kako je taj život zaista izgledao, otkrila je kasnije u jednom intervjuu.

„Danas se naježim kad uđem u kafanu. Trebalo je podnijeti neugodnosti i poniženja. Ko nije bio uz pijance, ne zna koliko je to strašno. To govorim ja, koja sam pjevala u boljim lokalima, mogu zamisliti kako je tim pjevačicama u raznim prčvarnicama gdje većina gostiju gleda i sluša bez poštovanja“, prenosi Yugopapir.

Od Ilidže preko Loznice stigla je do Beograda, gdje je kafanu zamijenila velikom scenom.

Prestonica je srdačno dočekala Zilhu, koja je osvojila muzičare i publiku svojim glasom i ljepotom.

No, prije dolaska u Beograd, Silvani, koja je promijenila ime u Silvana (po imenu glumice Silvane Mangano, zvijezde njenog omiljenog filma „Gorak pirinač“), dogodio se jedan sudbonosni susret.

„Šta će mi život bez tebe, dragi“

Kad je Silvana pjevala u Leskovcu, naišla je jedne noći na mladića koji je sjedio na klupi. Ispričao joj je da je došao iz sela tražeći posao, ali da nije imao sreće. Sažalila se na njega.

Zamolila je upravnika hotela u kojem je nastupala da mladiću ponudi posao. Nije je odbio.

Radeći u hotelu, mladić se sprijateljio s muzičarima i počeo pjevati. Uskoro je cijela Jugoslavija čula za njega.

Mladić s klupe bio je Toma Zdravković.

Silvani, koja je promijenila njegov život, kasnije je posvetio pjesmu koja je obilježila njenu karijeru. Radi se o pjesmi „Šta će mi život bez tebe, dragi“.

Fenomen „Silvana Armenulić“

Kad je Silvana Armenulić počela pjevati u hotelu „Grand“ u Beogradu, moglo se naslutiti da će postići veliku karijeru. U to vrijeme nastupi na tom mjestu bili su skok u popularnost.

I tako se i dogodilo. Mnogi su željeli slušati Silvanu, koja je uskoro snimila prvu ploču za kuću „Diskos“ iz Aleksandrovca. Ploča je prodana u 50.000 primjeraka.

Slijedilo je potpisivanje ugovora s PGP-RTS-om, duetske ploče, sjajne reakcije publike, solo album za Jugoton 1967. godine, snimljen u suradnji s kompozitorom Acom Stepićem, koji joj je otvorio vrata „Granda“, dvije singlice s grčkim pjesmama, album izabranih izvornih narodnih i starogradskih pjesama s Aleksandrom Trandafilovićem….

Silvana je s bivšim teniserom, sadašnjim teniskim stručnjakom, Radmilom Armenulić, upoznala jedne večeri dok je pjevala u „Grandu“. Počeli su se zabavljati, a nakon nekoliko mjeseci veze on ju je zaprosio, a zatim 26. oktobra 1961. oženio u Beogradu.

Silvana i Radmilo su 1964. godine dobili kćerku koja je dobila ime po njegovoj majci Gordani.

Bila je velika zvijezda, ali ipak, svoj život nije doživljavala kao idiličan.

– Velika sam pesimistica. Bojim se života, budućnosti, onoga što će sutra biti. Strepišem hoće li ga uopće biti – pričala je u jednom intervjuu 1972. godine.

Pjesma koju je najviše voljela bila je „Ostavite tugu moju“.

Misterija oko Silvanine smrti

Tuga koja je pratila Silvanin odlazak bilo je popraćena i brojnim pitanjima: „Kako je došlo do nesreće?“, „Tko je te večeri bio za volanom?“, pa čak i strašnim pretpostavkama da pevačicino smrt nije bila posljedica nesreće. Čulo se tih dana da je Silvana Armenulić zapravo ubijena. Neka pitanja ostanu otvorena i danas.


Izvor: ( citymagazine.danas.rs / Ibna.rs )

- Advertisement -

Najnovije objave

DOMAĆICE SE ZAKLINJU U OVAJ TRIK ZA ČIŠĆENJE TUŠ KABINE: Zaboravite na skupa sredstva, potreban vam je samo JEDAN sastojak iz kuhinje

Svaka domaćica zna koliko čišćenje kupatila može biti zahtjevno. Posebna muka je tuš...

Automobil sa tablicama “IZ NISH” vozi se po Čikagu, pa svi znaju odakle dolazi (FOTO)

Čikago je grad u Americi u kojem živi najviše Srba, a jedan ili jedna...

TEŠKA SAOBRAĆAJNA NESREĆA U JAKOVU: Teške povrede glave vozaču “golfa” utvrđene

JAKOVO - Dva lica zadobila su teške i lake telesne povrede u teškoj saobraćajnoj...

Tadić nije toliko dobar kao što misli o sebi: Stepi otkriva svoje mišljenje o Sergeju

Analiza fudbalske situacije u Srbiji Fudbaleri Srbije pripremaju se za ono najvažnije, utakmicu protiv Danske...

DOMAĆICE SE ZAKLINJU U OVAJ TRIK ZA ČIŠĆENJE TUŠ KABINE: Zaboravite na skupa sredstva, potreban vam je samo JEDAN sastojak iz kuhinje

Svaka domaćica zna koliko čišćenje kupatila može biti zahtjevno. Posebna muka je tuš...

Automobil sa tablicama “IZ NISH” vozi se po Čikagu, pa svi znaju odakle dolazi (FOTO)

Čikago je grad u Americi u kojem živi najviše Srba, a jedan ili jedna...

TEŠKA SAOBRAĆAJNA NESREĆA U JAKOVU: Teške povrede glave vozaču “golfa” utvrđene

JAKOVO - Dva lica zadobila su teške i lake telesne povrede u teškoj saobraćajnoj...