back to top
NaslovnicaVestiZMIJE PROLAZE KROZ SRBIJU, MLAĐI MUŠKARAC IZ KUPINOVA SPAŠEN NAKON UJEDA ZVEČARKE!...

ZMIJE PROLAZE KROZ SRBIJU, MLAĐI MUŠKARAC IZ KUPINOVA SPAŠEN NAKON UJEDA ZVEČARKE! Biolog pruža savjete za susret sa ovim opasnim gmizavcima

Sa dolaskom toplih dana, gmizavci su preplavili teritoriju Srbije. Telefoni nadležnih službi su zvonili od prijava građana koji su u svojim dvorištima, kućama, ali čak i u nameštaju i okolini nalazili zmije.

Profesionalni hvatači gmizavaca navode da one ulaze u motore, automobile, bankomate, pa čak i u krevete i frižidere. Panika među građanima je velika, ali prema stručnjacima, prisustvo ovih zmija ne treba da čudi, jer ih toplije vrijeme mamilo da izađu iz svojih skrovišta radi sunčanja.

Kristijan Ovari, biolog iz Beogradskog Zoo vrta, ističe da su zmije ugrožena vrsta na našim prostorima i da ih ne treba ubijati, već ih samo ukloniti na sigurno mjesto.

- Advertisement -

– Gmizavci su veoma ugroženi kod nas, zajedno sa vodozemcima. Mi nastanjujemo gradove, oduzimamo im njihova staništa, a oni pokušavaju preživjeti. Naša okolina je privlačna za njih zbog mnogo miševa i pacova koji se nalaze u ljudskim staništima. Također, asfalt i betonske zgrade se zagriju, što njima pruža dodatnu toplotu – objašnjava Ovari.

On ističe da zmije više strahuju od nas, nego mi od njih.

– Imaju slab vid, koriste jezik za osjet mirisa i kada primijete nas, pokušavaju pobjeći. Važno je voditi računa o životinjama – kaže Ovari.

Ovari upozorava da se ne treba ponašati kao Indijana Džouns i sami pokušavati liječiti ugriz zmije.

– Ne treba da sečemo, usisavamo, vezujemo i slično. To će odrediti ljekar. Ako pronađete zmiju u kući ili nameštaju, najbolje je da je uhvatite i izbacite napolje. Ako se ne usudite da je uhvatite, istjerajte je metlom – savjetuje Ovari.

- Advertisement -

Kako se ponašati ako naiđete na zmiju?

Važno je nositi štap, ako idemo na područja gdje je moguće susresti zmiju.

– Prije nego sjednemo negdje, treba provjeriti da li je tu zmija. Ako je tu, pomaknite štap malo i ona će pokušati pobjeći. Nema potrebe povrijediti nesretnu životinju. Treba biti svjestan i pribran. Ako idemo blizu vode, normalno je da očekujemo zmiju. Zmije su svuda oko nas, i to je dobro. Nisu toliko opasne koliko se ljudi boje – kaže Ovari.

Kristijan Ovari dodaje da su zapravo komarci mnogo opasniji za ljude od zmija, jer prenose mnoge bolesti.

Šta učiniti ako vas ugrize zmija

Profesionalni hvatač zmija, Vladica Stanković, kaže da svako ko bude ugrizen od zmije, treba otići kod ljekara, bez obzira da li je zmija otrovna ili neotrovna.

„Otrovne zmije ostavljaju dva uboda na mjestu ugriza, koja su lako prepoznatljiva. Ujed neotrovne zmije izgleda kao ogrebotina. Treba otići kod ljekara i ako vas ugrize neotrovna zmija, jer može izazvati bakterijske probleme. Dakle, bez obzira na otrovnost zmije, treba potražiti medicinsku pomoć.“

Na pitanje kako razlikovati otrovnu od neotrovne zmije, Vladica kaže da je poskok prepoznatljiva otrovna zmija u Srbiji.

Veterina Beograd: Prisustvo zmija nije iznenađujuće

Veterina Beograd često prima pozive građana kada počne aktivnost zmija u proljeće, jer se centar Beograda prostire uz rijeke. Dodaju da na Dorćolu, koji se nalazi uz rijeku, ima mnogo zgrada sa vlažnim podrumima, gdje zmije mogu pronaći mnogo hrane.

„Građani ne treba da se boje, progone ili ubijaju zmije, već treba pozvati Veterinu Beograd i javiti gdje su ih vidjeli. Zmije neće napasti čovjeka osim u tri slučaja – kada nemaju gdje pobjeći, kada spavaju pa ih neko zgazi i kada ih neko lovi.

Zmije su korisne jer se hrane glodarima koji prave štetu“, objašnjavaju iz Veterine Beograd.

(Kurir.rs/Blic/TV Prva)
Izvor: ( www.kurir.rs / Ibna.rs )

- Advertisement -

Najnovije objave

VUČIĆ IZAZVAO BEĆIROVIĆA: Kad kažem pokaži mi snajper koji sam držao, onda je “maca pojela jezik”

Predsjednik Republike Srbije u posjeti Egiptu Predsjednik Republike Srbije boravi u dvodnevnoj posjeti Egiptu gdje...

STRAŠNA NESREĆA U BARU: Mladić povrijeđen u sudaru motora i automobila

Teška saobraćajna nesreća u Baru, mladić star 20 godina teško povrijeđen Popodne je došlo do...

VUČIĆ IZAZVAO BEĆIROVIĆA: Kad kažem pokaži mi snajper koji sam držao, onda je “maca pojela jezik”

Predsjednik Republike Srbije u posjeti Egiptu Predsjednik Republike Srbije boravi u dvodnevnoj posjeti Egiptu gdje...

STRAŠNA NESREĆA U BARU: Mladić povrijeđen u sudaru motora i automobila

Teška saobraćajna nesreća u Baru, mladić star 20 godina teško povrijeđen Popodne je došlo do...