Slušaj vest

Da je na Vaskrs u Mokrinu sve moguće, potvđeno je na 35. Svetskom prvenstvu u tucanju farbanim kokošijim jajima. Prvi put, u finalu su se sastala braća. Iskusni višestruki prvaci, Stevan i Dušan Prodanov iz Mokrina, bili su svesni da će samo jedan pobediti. Bratski zagrljaj, tajac, a onda i zvuk ljuske koja je pukla. Stradalo je jaje koje je u ruci držao mlađi Dušan. Najveći pehar i novčana nagrada pripali su starijem Stevanu. Ekonomista iz Mokrina, osvojio je tako četvrtu titulu:

– Osećanja su pomešana jer sam u finalu bio bolji od mlađeg brata. On ima jednu titulu manje, a naš otac Bačika jednu ali vrednu. Dakle, od nas Prodanovih, u Mokrinu i na svetu nema boljih jer imamo ukupno osam titular. Na Veliki petak, ofarbali smo između 250 i 300 jaja, a ranijih godina i duplo više. Potraga za ona sa najtvrđom ljuskom, trajala su od Božića. Da bi se našla najbolja, po glavi, treba da se isproba, odnosno o prednje zube kucne 10.000 do 15.000 komada- ispričao je Dušan.

Pobednik foto s.u..jpg
Foto: Kurir /S.U.

Pre slavlja i dodele pehara, novi šampion uvek mora da ispoštuje pravilo, da sa sudijom na ravne časti pojede pobedničko jaje, kako bi se otklonile sve sumnje da je to samo obično kokošije jaje. Potom je u maniru Noleta, Stevan poljubio pobednički pehar. Zanimljivo je bilo i u juniorskoj konkurenciji. Ponovo je pobedila desetogodišnja Dunja Golić:

foto s.u..jpg
Foto: Kurir /S.U.

-Pobedničko jaje pronašao je moj deda Živica Blažić. On je četvorostruki šampion. Jaja je farbala moja mama Jelena. Do sada sam se takmičila četiri puta takmičila i pobedila kao i prošle godine- pohvalila se ona. Živica Terzić, glavni sudija, potvrdio je Kuriru da su ove godine, osim domaćih, nastupili i takmičari iz Švedske, Kanade, a prvi put i iz Portugalije:

Deca foto s.u..jpg
Foto: Kurir /S.U.

– Na Veliki petak u Mokrinu se ofarbaju sva moguća jaja. Šalu na stranu, ako se u svakom od oko 1.900 domaćinstava ofarba, u proseku, sto komada, onda nije teško da se izračuna ukupan broj. Konačna selekcija i izbor primerka sa kojim će se takmičar pojaviti na bini, odvija se u noći između petka i subote, ili veče kasnije. Kad svi spavaju i apsolutna je tišina, kuckanjem o zube, određuju se koje ima jaku ljusku. Najbolja je oblo jaje koje “sitnije tuče”. poput kucanja u staklo- pojašnjava Terzić.

U sefu najtvrđa jaja

Od 14. Svetskog prvenstva, Mokrinačni su uveli pravilo da se finalna jaja čuvaju u sefu, kako bi se izbegle eventualne mahinacije, u vidu manjeg guščijeg, pačijeg ili većeg morčijeg jajeta koje je “filovano” voskom ili auto gitom.