Slušaj vest

Dostava hrane doživela je procvat tokom pandemije, ali mnogi kuvari tvrde da neka jela na putu od restorana do vašeg stola znatno gube na kvalitetu. I dok sarmama, gulašima i čorbama ne smeta vožnja u plastičnim posudama, jela od riže i testenine često ne prežive transport u najboljem stanju, piše HuffPost.

Jedan od glavnih razloga je taj što vruća hrana u zatvorenim pakovanjima nastavlja da se kuva, što može da promeni teksturu i ukus jela. Pica, na primer, često stigne s gnjecavim testom zbog kondenzacije u kutiji.

“Sosevi se razdvajaju, hrskava korica postane mekana, a rastopljeni sir se pretvara u gumu”, upozorava Šon Matijevič, glavni kuvar na američkom Institutu za kulinarsko obrazovanje, “Neka jela su izuzetno osetljiva na vreme – čorba je na jednom kraju lestvice, dok je preliv na drugom”.

dostava-hrane-1.jpg
Foto: Profimedia

Koja jela dobro podnose dostavu, a koja bi trebalo izbegavati? Evo šta kažu profesionalni kuvari.

Jela koja preživljavaju dostavu

Čorbe i variva: Ova jela odlično podnose transport jer su bogata vlagom i tečnošću. “Para koja se diže iz čorbe ili variva kondenzuje se i ponovo prelazi u tekuće stanje dok gubi toplotu, što ne utiče negativno na ukus ili teksturu”, objašnjava Matijevič. Osim toga, lako je podgrejati ih, pa čak i ako se ohlade tokom puta, kvalitet može da se vrati podgrevanjem u mikrotalasnoj ili na šporetu.

Lazanje, musaka i tortilje: Gušći sosevi s manje tečnosti pomažu ovim jelima da bolje prežive transport. “Testenina koja stoji u tečnosti brzo postaje gnjecava, ali ako su složena s mesom i sirom, zadržaće teksturu”, kaže Traci Vajntraub iz Gracefully Feda.

Suši: “Suši je namenjen za posluživanje na sobnoj temperaturi, tako da jako dobro podnosi transport”, rekao je Matijevič. Ali, pobrinite se da bude potpuno odvojen od vruće hrane koju možda naručujete. “Para i toplota nisu loši samo za teksturu, već i za rast bakterija”, rekla je Klark.

dostava-hrane-2.jpg
Foto: Profimedia

Jela koja gube kvalitet u dostavi

Testenina: Kad se testenina pomeša sa sosem i stavi u posudu za dostavu, ona nastavlja da upija tečnost, što često rezultira lepljivom i neprivlačnom masom. “Jela s kremastim sosevima ili onima koji sadrže jaja posebno su problematična”, upozorava kuvarica Patriša Klark. “Para može da razdvoji sos, a zbog temperaturnih razlika može i da se zgrušati”. Savet: Ako naručujete testeninu, zamolite restoran da sos i testeninu dostave odvojeno.

Roštilj i biftek: Meso s roštilja nastavlja da se kuva u sopstvenoj toploti tokom dostave, što često znači da biftek dolazi prepečen i suv. Ako naručujete biftek, tražite ga slabije pečenog nego što biste ga inače jeli – tako će biti savršen kad stigne. Još bolji izbor su pljeskavice i druga jela od mlevenog mesa, koja su otpornija na toplotu.

profimedia0352836522.jpg
Foto: Profimedia

Salate: Ako su salate već začinjene prilikom dostave, velika je šansa da će doći uvenule i gnecave. Još gore, ako se nalaze u istoj ksi s toplim jelima, mogu da stignu čak i mlake. Savet: Tražite da se preliv dostavi odvojeno, a ako salata sadrži tople sastojke (npr. piletinu), neka i oni budu u zasebnoj posudi.

Pržena i pohovana hrana: Pržena i pohovana jela teško zadržavaju svoju hrskavost tokom dostave. “Vruća hrana ispušta vlagu nakon kuvanja”, objašnjava Trejsi. “Kada se zatvori u posudu za dostavu, para se nakuplja i uzrokuje da hrskava korica postane mekana i vlažna”. Najbolji način za podgrevanje pržene ili pohovane hrane je korišćenje rerne ili friteze na vruć vazduh. “Mikrotalasna pećnica će samo pogoršati stvar jer dodatno povećava vlagu”, upozorava Vajntraub.

salata shutterstock_1554495998.jpg
Foto: Shutterstock

Neka jela savršeno podnose dostavu, dok druga jednostavno ne mogu da izbegnu promene u teksturi i ukusu. Ako želite da vaš obrok stigne u najboljem izdanju, birajte pametno – ili se pripremite na poneko razočaranje kada otvorite dostavnu kutiju!

(Kurir.rs/ HuffPost/ Vecernji.hr)

Video: Ovo je savršen recept da ujutru budete kao novi posle burne noći

OVO JE SAVRŠEN RECEPT DA UJUTRU BUDETE KAO NOVI POSLE BURNE NOĆI! Izvor: Kurir televizija