back to top
NaslovnicaZabavaOva supernamirnica topi holesterol, voljena je od strane Jelene i Novaka Đokovića,...

Ova supernamirnica topi holesterol, voljena je od strane Jelene i Novaka Đokovića, i svi bismo je trebali imati u kuhinji.

Poznati par Novak i Jelena Đoković redovno konzumiraju jednu superhranu koja je bogata kalcijumom, gvožđem i omega 3 masnim kiselinama.

Ova namirnica je odlična za vitku liniju i daje snagu organizmu, prodica Đoković je prosto obožavaa, a pitanju su čia semenke.

Osim orašastih plodova, čia semenke su dugo bile poznate kao potcenjena „superhrana“.

- Advertisement -

Ali, sve je veći broj nutricionista koji preporučuju da čia semenke ubacite u svoju ishranu zbog njihove višestruke zdravstvene koristi.

Čia semenke (Salvia hispanica) potiču iz pretkolumbovskog društva i njihova početna upotreba bila je poznata još u vreme Asteka. Sama reč chia na jeziku Maja znači snaga.

Marija Hose Krispin, medicinska nutricionistkinja u klinici Menorka, ističe bogatstvo čia semenki polinezasićenim masnim kiselinama – kao što su omega-3 masne kiseline, posebno, linolna kiselina, koja pomaže u poboljšanju kardiovaskularnog zdravlja i smanjenju rizika od srčanog i moždanog udara.

Ali to nije sve. Čia semenke su takođe bogate fitosterolima – prirodnim supstancama koje pomažu u borbi sa visokim holesterolom, objašnjava nutricionistkinja.

„Fitosterol prisutan u čia semenkama je beta sitosterol i, u celini, oni takođe pomažu u daljem smanjenju kardiovaskularnog rizika“, navodi ona.

- Advertisement -

Ove komponente čine čia seme funkcionalnom hranom. Što znači da osim što obezbeđuju hranljive materije, imaju i naučno dokazane prednosti.

Seme je takođe bogato vlaknima i to „pomaže u smanjenju holesterola u ishrani i snižavanju nivoa šećera u krvi“, kaže dr Krispin.

Ona dalje objašnjava da su čia semenke bogate antioksidansima koji sprečavaju slobodne radikale koji se proizvode u našem telu i pomažu u smanjenju upale, ali i odlažu starenje i rizik od raka.

„Treba napomenuti i da čia semenke sadrže minerale kao što je kalcijum i da za ljude koji ne konzumiraju mlečne proizvode mogu biti alternativni izvor kalcijuma“, kaže medicinska nutricionistkinja.

Izvor: ( citymagazine.danas.rs / Ibna.rs )

- Advertisement -

Najnovije objave